Utama taipuu oppimateriaaliksi
Bolivialainen draamaelokuva Utama on muovailtu oppimateriaaliksi suomalaisten koulujen käyttöön. Elokuvan teemoja ovat alkuperäiskansat, ilmastonmuutos ja ympäristö, tarinan rakenne ja elokuvan ääni, perhe ja sukupuoliroolit.
Oppimateriaali on suunnattu 9. luokille sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Materiaalin on laatinut elokuvatutkimuksen opiskelija Joonas Talvila.
Maanantaina 17.4.2023
Elokuvassa puhutaan sekä espanjaa että ketšuaa, joka on Andeilla eli Perussa, Ecuadorissa, Boliviassa ja Argentiinassa puhuttava intiaanikieli.
– Sade kyllä tulee, sinnikäs Virginio (José Calcina) lausuu toiveikkaasti elokuvassa.
Elokuvaa on kuvailtu sanoin: ”as devastating as it is breathtaking”. Se palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla parhaana ulkomaisena draamana. Kotimaisissa arvosteluissa se on saanut muun muassa Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien kriitikoilta 3 tähteä. Kansainväliset kriitikot ovat kehuneet erityisesti kuvaaja Elokuvan todellinen mestari on kuvaajaa Barbara Alvarezia. Utama voitaisiin heidän mukaansa purkaa kuva kerrallaan ja ripustaa otokset museoon.
– Etenkin laajat otot ovat upeita, kirjoittaa arvostelussaan kriitikko Nadar Samara.
Barbara Alvarez kuvaa puhtaita ja tyhjiä näkymiä yhdellä hahmolla ruudun keskellä, mikä antaa katsojille mielikuvan, että he ovat maailman reunalla. Utaman ohjaajana ja käsikirjoittajana on toiminut Alejandro Loayza Grisi, joka tunnetaan myös tuotannoista Laberinto (2017) ja Averno (2018). Hän aloitti uransa valokuvaajana ja siirtyi sitten elokuvan pariin ja teki debyyttinsä tällä hitaan ja kauniin näköisellä draamalla, joka sijoittuu Andien tasangolle.